16 hydrofiele doeken. Dat stond er op de babyuitzetlijst die ik, tijdens mijn zwangerschap, van het kraambureau ontving. Tijdens een rondje Googlen zag ik die hydrofiele dingen op elke uitzetlijst staan. Had je er echt zóveel nodig? Groot of klein? Met print of juist lekker basic wit? De ene hydrofiel is spotgoedkoop, de ander kost net zoveel als een middenklasse auto. Waar zit het prijsverschil in? En waar gebruik je ze eigenlijk voor? Genoeg vragen, tijd voor antwoorden!
Hydrofiele doek of hydrofiele luier? Laten we gelijk uit de wereld helpen dat hier een verschil in zit. Want dat is er niet. Vroeger gebruikten kersverse ouders een hydrofiele doek als luier bij hun kindje. Met een speciale vouwtechniek creëerden zij hiermee een duurzame, wasbare luier die keer op keer hergebruikt kon worden. Vandaag de dag zijn er hele mooie alternatieven – zoals wegwerp als herbruikbaar – en gebruiken we de hydrofielen buddies voor hele andere dingen.
Tja, dat prijsverschil…. Dat zit hem soms in de kwaliteit. Maar meestal in het merk. Voor een tasje van Jacquemus betaal je immers ook meer dan een soortgelijke handtas van de ZARA. Je kunt het dus zo gek (en prijzig) maken als je zelf wilt. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je deze doeken heel erg veel gaat gebruiken. En dan is een leuk printje of kleurtje wel zo gezellig in huis. Toch?
Tijdens de kraamtijd en de eerste paar maanden
De eerste paar jaar
En daarna…
Zijn het perfecte klusdoeken. Ideaal om een stapeltje van in de schuur te hebben liggen. Gebruik je ze als handdoek bij het haren verven. Of als handdoek in de sauna, als een soort alternatief voor de hammamdoek. En voor je het weet zijn je kinderen de deur uit en zwerven er nog steeds een paar hydrofielen door je huis. They last a lifetime…